Om råttor
Fakta om råttor
Allmänt om råttor
Längd: kropp 110-290mm, svans 85-230mm (75-90% av kroppslängden)
Vikt: upp till 600g
Färg: Oftast grå/brun med ljusare/vit hals och mage, kan variera i färg och to m vara nästan helt svarta
Var bor råttor?
Brunråttan är en otroligt anpassningsbar art som tack vare människans hjälp finns spridd över nästan jorden. Den är i stor utsträckning knuten till människan och lever därför i och nära bebyggelser. Brunråttan är den vanligaste arten av vildråtta i Sverige.
Inomhus tycker råttor om att samla olika typer av material för att göra bon av. De kan bygga bon i allt från väggar till tak eller annat ostört område. Utomhus gräver de långa gångar under marken, främst i rabatter eller längst med husfasader.
De bosätter sig gärna där det finns kontinuerlig tillgång till mat och vatten men kan även gå längre sträckor i jakten på föda.
Sjukdomar
Råttorna kan bära och sprida ett antal olika bakterier och virus som kan göra människor och djur väldigt sjuka, så som salmonella, toxoplasma, hantavirus och leptospira.
Alla våra hundar är vaccinerade mot leptospiros som kan spridas via råttornas urin.
Vi rekommenderar att alla hundägare som bor i områden där råttor syns till vaccinerar sina hundar i förebyggande syfte.
Reproduktion
Visste du att..
Brunråttan kan bli
Svansen kan vara hela
En brunråtta kan väga upp till
Brunråttan kan få över
Kom ihåg!
…att inte alla bett kommer från vägglöss, inte alla svarta prickar är avföring från vägglöss och det finns mängder med olika insekter och baggar som kan komma in i vårt hem.
Tecken på vägglöss
- Återkommande kliande bett på kroppen
- Svarta prickar på lakan som liknar bläckfläckar
- Blodfläckar på lakan. Blodfläckarna kommer inte som många tror från själva bettet utan uppstår när man råkar rulla över en blodfylld vägglus.
- Något som kryper i sängen. Ta en bild med bra skärpa och skicka den till oss för bedömning.
Studier visar att ca 30-40% av befolkningen INTE reagerar på vägglusbett.
Det säkraste sättet att få reda på om man blivit drabbad av vägglöss eller inte är att anlita en vägglushund från ett företag med lång erfarenhet och kunskap om vägglöss. Vill du boka ett hundsök direkt? Mejla eller ring oss.
Ju tidigare desto bättre!
Hur får man in vägglöss i sitt hem?
Det kan ibland vara svårt att med all säkerhet komma fram till hur man har fått in vägglöss i sitt hem. Vägglöss kan finnas och frodas på alla möjliga ställen där vi människor sitter eller ligger under kortare eller längre perioder. De är duktiga på att lifta i våra kläder, väskor eller andra tillhörigheter och kan därför spridas relativt enkelt och snabbt mellan olika platser.
Här kommer de vanligaste orsakerna till att man har fått in vägglöss:
- Från semestern, med övernattning på hotell, Airbnb, eller liggvagnar på tåg.
- Via en spridning från en grannlägenhet eller annan lägenhet i trapphuset.
- Från arbetsplatsen, särskilt utsatta är människor som jobbar inom vården och i andra människors bostäder.
- Man köper en bostad där tidigare ägare haft vägglöss.
- Från en begagnad möbel.
Har du hittat en vägglus i din bostad?
Det första som man måste göra är att få en professionell bedömning på ditt fynd. Det enklaste och snabbaste sättet att få ditt fynd bedömt är att ta en närbild med bra skärpa och skicka den till oss via ett sms. Du får svar inom en timme om det är en vägglus eller något annat. Du hittar våra kontaktuppgifter längre ner på sidan eller under fliken kontakta oss.
När du har fått ditt fynd bekräftat så behöver du komma i kontakt med ett saneringsföretag.
Det här behöver du göra:
- Bor du i hyresrätt, ta kontakt med din hyresvärd.
- Bor du i bostadsrätt, ta kontakt med din bostadsrättsförening.
- Bor du i villa, ta kontakt med ditt hemförsäkringsbolag.
Enligt miljöbalken och jordabalken är det fastighetsägarens ansvar att se till att sanera ohyra och skadedjur. Ansvarsfördelningen mellan hyresvärd och hyresgäst regleras i jordabalken. Som hyresvärd är du skyldig att ta till åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i bostadslägenheter i din fastighet.
Kom ihåg att du som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare har en skyldighet att meddela fastighetsägaren om ett bekräftat skadedjursproblematik i din bostad. I de fall där du undviker att ta tag i problemet eller informera fastighetsägaren och angreppet sprider sig till fler lägenheter kan du bli skadeståndsskyldig gentemot fastighetsägaren.
I många fall kan du behöva få en professionell bedömning för att bekräfta ett vägglusangrepp. Detta kan vi hjälpa till med.